top of page

Wil jij je leven veranderen? Start klein, begin met dankbaarheid.


Jij kijkt naar mij, maar zie je me ook? Wat zie jij als je naar een ander kijkt? Zie jij iemand die jarenlang worstelde met haar zelfbeeld, psychische en mentale beperkingen? We leven in een digitale wereld waar alles we graag laten zien hoe gelukkig we zijn, wat voor mooie dingen we hebben en wat we allemaal hebben bereikt. Wat we niet graag laten zien is, de leed achter dit proces. Het is ook niet menselijk. Om geluk te ervaren moet je ook weten wat ongelukkig zijn betekend. Hoe kan je het licht waarderen, als je niet in het donker hebt geleefd? Het leven is opgebouwd uit positieve en negatieve ervaring. Wist jij dat we 1 negatieve ervaring kunnen balanceren met 3x meer positieve ervaringen? Dit wil eigenlijk zeggen dat we ook 3x meer positieve ervaringen hebben in het leven. Alleen geven we vaak meer aandacht aan onze negatieve ervaring want zo zijn we geprogrammeerd: het primitieve brein van onze hersenen zijn programmeert om ‘gevaar’ te herkennen om jezelf te beschermen, mentaal of fysiek. Hierdoor focussen we ons ook sneller op een negatieve ervaring. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan je positieve ervaringen.


Mark Twain heeft gezegd: Het leven bestaat voor 10% uit wat jou overkomt, en 90% uit hoe jij hiermee omgaat.

Mooi, nu ben je hier bewust van. Nu kan je jezelf trainen om te richten op de positieve ervaringen en dankbaar te zijn voor de mooie momenten in je leven. Herhaaldelijk is gebleken dat dankbaarheid een grote rol speelt bij hoe gelukkig en tevreden wij ons voelen. Dus waar jij je aandacht aan besteed, zal je ook worden en voelen. Richt je je meer op de positieve ervaring, dan roept dit positieve gevoelens op. Richt jij je meer op negatieve ervaringen, dan zal dit ook negatieve gevoelens oproepen. De ervaringen die ik heb gehad, waar ik mee leef aan ziekte en aandoeningen, zijn vervelend en het is prima om je wel eens niet lekker te voelen, maar als ik mij alleen focus op wat ik niet kan en heb, word ik alleen ongelukkig. Ik focus mij op wat ik wel kan en heb, en dat is een hele boel. Dankbaarheid is een groot onderdeel van mijn religie en dat is prachtig. Als moslims leren we dit ook toe te passen. Wil jij je ook beter in je fel voelen? Neem dan elke dag de tijd om op te schrijven waar jij dankbaar voor bent.


Tip: Wil jij een hulpmiddel om dit te leren toe te passen? Bekijk eens ‘het 6 minuten dagboek’. Hierin wordt uitgegaan van de positieve psychologie en wordt dit uitgebreider besproken.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page